Infinity health vam pruža uslugu savetovanja sa farmaceutom.

Pitajte svog farmaceuta za sve nedoumice u vašoj terapiji i potražite odgovore na vaša pitanja bilo da se radi o terapiji lekovima, dijatetskih proizvoda ili savetovanju u kozmetici. Izuzetno je važno da razumete lekove koje vam lekar propisuje. Da biste bili sigurni da imate sve potrebne informacije, pitajte svog farmaceuta.

10 pitanja koja možete postaviti farmaceutu:

1. Kako se zove lek i šta treba da radi?

Važno je da znate imena i namenu upotrebe svih vaših lekova, jer ćete možda odlaziti kod više različitih lekara i uvek treba da obavestite lekare o drugim lekovima koje uzimate, uključujući lekove bez recepta, biljne lekove, čajeve, dijetetske suplemente, vitamine i minerale. Na ovaj način čete osigurati da lekove koje uzimate i na recept i bez recepta odgovaraju vašem stanju. Ako uzimate lekove za hronične bolesti, možda će biti korisno da vodite listu svih svojih lekova, njihovih doza i razloga zbog kojeg ih uzimate.

 1. Kako i kada da uzmem lek?

Pravilno uzimanje lekova je veoma važno kako bi vam moglo pružiti pomoć koju očekujete.

Primeri pitanja koja biste mogli postaviti su:

 • Da li treba da uzimam ovaj lek na prazan stomak ili sa hranom?
 • Da li lek moram dauzimam svakog dana u isto vreme?
 • Koliko dugo treba da uzimam određeni lek?

Ozbiljni problemi mogu nastati ako ne uzimate sve lekove adekvatno i na vreme  ili ako predugo nastavite sa uzimanjem lekova. Veoma je važno da se neki lekovi, uzimaju propisano dugo kako bi ostvarili svoj terapijski efekat. Ukoliko se pacijent oseća bolje ne sme da prestane da uzima lekove pre propisanog vremenskog perioda. Neke lekove će možda trebati prekidati smanjenjem doze postepeno. To se radi kako bi se izbegli neželjeni efekti koji mogu nastati ako prestanete da uzimate lek odjednom.

 1. Da li ovaj lek sadrži bilo šta što može izazvati alergijsku reakciju?

Uvek obavestite farmaceuta ukoliko imate neke alergijske reakcije na lek ili na neke druge supstance, poput penicilina, laktoze ili glutena.

 1. Da li treba da izbegavam alkohol ili bilo koju hranu?

Poznato je da neki lekovi interaguju sa alkoholom ili hranom, što rezultira povećanim ili smanjenim dejstvom leka. U nekim slučajevima interakcija može biti štetna. Pre uzimanja bilo kog novog leka, uvek pitajte svog farmaceuta da li će imati interakciju sa alkoholom ili hranom ili nekim drugim lekom koji koristite.

 1. Mogu li uzimati lekove koji se izdaju bez recepta, biljne lekove ili druge suplemente sa ovim lekom?

Mnogi lekovi mogu da interaguju međusobno. Ponekad interakcije mogu proizvesti ozbiljne neželjene efekte. Lekovi na biljnoj bazi takođe mogu da izazovu značajne interakcije sa lekovima na recept. Uvek pitajte farmaceuta da li će lek koji želite uzeti stupiti u interakciji sa drugim lekovima.

 1. Da li treba očekivati bilo kakve neželjene efekte?

Svi lekovi mogu izazvati neželjene efekte, ali oni nisu nužno ozbiljni. Vaš farmaceut i lekar mogu vam pomoći da razumete ove neželjene efekte i da vam pomognu da se nosite sa njima.

 1. Šta ako zaboravim da uzmem lekove ili uzmem dozu pogrešno?

Pokušajte da pratite uputstva što je bliže moguće. Ako mislite da biste mogli da imate problema sa ovim, pitajte svog farmaceuta o posebnim kutijama i drugim uređajima koji će vam pomoći da se setite.

Ako shvatite da ste možda pogrešno uzeli dozu, odmah obavestite svog lekara. Odluka o nadoknađivanju propuštene doze zavisi od leka.

Odgovor na ovo pitanje trebali biste znati pre nego što se dogodi.

 1. Da li je bezbedno zatrudneti ili dojiti dok uzimate ovaj lek?

Žene bi trebalo da razmotre moguće neželjene efekte lekova kada planiraju trudnoću, tokom trudnoće ili dok neguju bebu. Većina lekova ne stvara probleme, ali drugi mogu prouzrokovati urođene nedostatke kada ih majka uzima u ranoj fazi trudnoće. Iako su obično sigurni, većina lekova prolazi kroz placentu ili se izlučuje u majčino mleko. Stoga, buduće majke treba da pitaju svog farmaceuta ili lekara pre nego što primene bilo koji lek.

 1. Kako da odložim lekove, špriceve, igle, medicinska pomagala ili lekove sa isteklim rokom?

Ovakve vrste lekova ili medicinskih pomagala, odnestite u apoteci koju često posećujete, kako biste sprečili zloupotrebu tih sredstava i osigurali bezbednost.

Zbog zaštite životne sredine, ali i zdravlja svih ljudi veoma je važno da se medicinski otpad iz kućnih apoteka pravilno selektuje i uništava.

 1. Kako da čuvam lekove i koliko dugo ih mogu čuvati?

Lekovi mogu izgubiti svoju efikasnost ako ih ne čuvate pravilno. Ormar ili polica u kupatilu nije dobro mesto za držanje lekova zbog vlage i toplote. Nemojte čuvati lekove na donjoj polici bilo kog ormara ili policama koje imaju osvetljenje.      Svetlost je izvor toplote koja može oštetiti lekove. Odaberite hladno i suvo mesto za čuvanje lekova. Neki lekovi zahtevaju čuvanje na niskim temperaturama, u frižideru. Uvek proverite ove etikete na bočici ili pakovanju leka za ova uputstva.

Obavezno ih čuvajte dalje od male dece!

Pitajte svog farmaceuta i dajte što više preciznih informacija!

Vaš farmaceut će, na osnovu vašeg trenutnog stanja, uzimajući u obzir preparate koje ste već koristili, dati najbolju preporuku. Zato je jako važno da pomognete  farmaceutu, tako što ćete dati što više tačnih informacija, i detaljno izložiti problem koji imate. Posavetujte se sa svojim farmaceutom putem Infinity health-a i dozvolite sebi da se bolje upoznate sa vašim stanjem i terapijom koju koristite.

Farmaceut ne može da  menja terapiju koju koristite propisanu od strane lekara i ne može menjati doze registrovanih lekova, ali vas moze saslušati, upozoriti na vaš problem i uputiti lekaru.

Farmaceut je dužan da drzi u tajnosti sve lične informacije koje je saznao prilikom pružanja saveta.